sobota 28. května 2016

You don´t need much



Tak jako všude i v koupelně je krasně, když je uklizeno. A tak jako všude i v koupelně většinou nepořádek plyne z mnoha věcí. Alespoň u mě to tak platí. Vždy, když jsem si zoufala, že je někde neukliditelně, bylo to proto, že toho všude kolem bylo moc. Když se mi povedlo zredukovat počet věcí, bylo mnohem snazší pořádek udržovat.

Ráda bych se podělila o tipy, které mě osobně pomohly zbavit se nepotřebných věcí. Mnoho věcí souhlasí s knihou Zázračný úklid, o které jsem už psala. Podle mě je důležité do každé metody vnést něco svého a udělat to tím pádem svým stylem. Každý jsme jiný a každému vyhovuje něco jiného. Pokud máte chuť inspirovat se postupem, který pomáhá mně, jdeme na to. Nečekejte ovšem nic světoborného, všechno pramení z prosté logiky.



1. Třiďte a vyhazujte
Bez vyhazování věcí se opravdu neobejdete. Všechno vytáhněte a dejte se do třídění. Vybírejte věci, které si chcete ponechat a které opravdu potřebujete. Pokud je pečující kosmetika prošlá, je jasné, že ji vyhodíte. Pokud jste ji použili a nesedí vašemu typu pleti, nevoní nebo jinak nevyhovuje, pryč s ní. Pokud je doporučené datum spotřeby v pořádku, ale věcí máte tolik, že je nestihnete včas spotřebovat, ideální je věci rozdat po rodině, známých a podobně. Buďte ale soudní, napůl spotřebovanou rtěnku málokdo ocení. Nesnažte se obdarovávat druhé za každou cenu, jen byste tím zahltili zase jejich domácnosti.

2. Buďte nekompromisní
To je podle mě ta nejdůležitější rada. Nenechte se unést myšlenkami typu Tenhle šampon mi moc nevyhovoval, ale ještě ho zkusím. Sami víte, že takto to nikdy nefunguje. Buďte k sobě upřímní a všeho se zbavte. Nedělejte nic napůl, protože když nevyhovující věc nevyhodíte dnes, bude vám překážet i v budoucnu. 

3. Nepotřebujete moc
Tohle je třeba si uvědomit, když budete přemýšlet, co všechno si nechat. Neříkám, že byste měli slevit z úrovně péče, kterou poskytujete svému zevnějšku. Ovšem i pokud se rádi hýčkáte, jste schopní udržet omezený počet prostředků, pokud budete mít jen to, co opravdu používáte. Jste schopní se na dovolenou sbalit do běžné kosmetické taštičky? Tento krok vám nebude dělat problém. I s několika sezonními produkty navíc máte základ pěkně zorganizované koupelny. 

4. Zorganizujte
Nyní máte to, co opravdu potřebujete. Zorganizujte si na policích nebo v krabicích vše tak, aby to dávalo smysl. Šampóny k sobě, deodoranty k sobě apod. Také se pokuste o zachování pořadí používání a seřaďte věci tak, jak po nich za sebou budete sahat. Asi nemusím ani zmiňovat, že produkty denní potřeby se hodí uložit do výšky rukou a produkty, které nepoužíváte tak často, níže nebo výše. 

5. Nezaplňujte
Nechali jste si produkty, které opravdu potřebujete, a máte krásně pročištěnou koupelnu. Nenechte se unést v obchodě zbytečným nakupováním. Samozřejmě si můžete udělat radost zkoušením dalších produktů. Uchovejte si ale ten pocit radosti z pěkně uklizené koupelny a ten vám bude rádcem, kdy už je toho moc. Pokud jako my nakupujete hygienické potřeby ve větších baleních, zrovna nepoužívané produkty uložte do zavíracích skříněk nebo do komory. 

BONUS: 
Na závěr se podělím o příběh z mládí mojí maminky. Za dob komunismu měla stejně jako všichni ostatní žáci ve škole jeden ze dvou modelů lahve na pití na tělocvik, větší výběr prostě nebyl. Kamarádka, jejíž tatínek cestoval za prací a sem tam ji něco přivezl ze zahraničí, mamince darovala šampon v krásné lahvičce - byla hezky barevná a oproti všemu, co se u nás běžně používalo, i elegantní. Po spotřebování šamponu strávila maminka několik dní vyplachováním a vymýváním lahve a udělala z ní právě lahev na pití. 
Závěr z toho příběhu - pokud se vám balení něčeho líbí, šup s tím do vaší tvořivé krabice!


Snad se vám mé vyprávění líbilo a alespoň něco z něj bylo užitečné. Mějte se krásně!

Alex

Žádné komentáře:

Okomentovat